Jak wykorzystywać w kuchni elektryczny spieniacz do mleka
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – jej aromatycznym zapachem i wyrazistym smakiem zachwycają się miliony jej zwolenników. Wielu kawoszy pije kawę solo – czarną, pozbawioną cukru i dodatków. Jednak kawa może przybierać różne postacie – aromatyczne cappuccino, delikatna latte bądź wyrafinowane macchiato. Aby delektować się różnorodnymi odmianami kawy nie trzeba udawać się do kawiarni – wystarczy elektryczny spieniacz do mleka…i gotowe.
Spieniacze do mleka przydadzą się przede wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie kawy bez mleka. Pozwalają przyrządzić ulubiony napój bez konieczności zakupu dużego i drogiego ekspresu, wyposażonego w dyszę spieniającą. Niewątpliwą zaletą spieniaczy do mleka jest łatwość obsługi – wystarczy wlać mleko i nacisnąć guzik, aby uzyskać kremową piankę o jednolitej konsystencji. Warunek jest jeden – mleko powinno być schłodzone i zawierać minimum 2% tłuszczu.
Elektryczny spieniacz do mleka umożliwia zrobienie pianki w dwóch postaciach – na zimno i na gorąco. Dzięki temu jest niezastąpiony do przygotowywania następujących kaw:
– cappuccino, czyli espresso z mlekiem i sztywną pianką, którą można posypać czekoladą, kakao lub cynamonem,
– caffe latte, czyli kawa składającą się z 1/3 espresso i 2/3 mleka,
– caffe frappe, czyli kawa mrożona, którą dopełnia się zimnym spienionym mlekiem,
– caffe macchiato, czyli kawa warstwowa, powstająca w wyniku dolewania do espresso gorącego mleka.
Niektóre spieniacze do mleka umożliwiają także przygotowanie mlecznych koktajli bądź kakaowych napojów.