Jak wykorzystywać w kuchni elektryczny spieniacz do mleka

prosty spieniacz do mlekaKawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – jej aromatycznym zapachem i wyrazistym smakiem zachwycają się miliony jej zwolenników. Wielu kawoszy pije kawę solo – czarną, pozbawioną cukru i dodatków. Jednak kawa może przybierać różne postacie – aromatyczne cappuccino, delikatna latte bądź wyrafinowane macchiato. Aby delektować się różnorodnymi odmianami kawy nie trzeba udawać się do kawiarni – wystarczy elektryczny spieniacz do mleka…i gotowe.

Spieniacze do mleka przydadzą się przede wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie kawy bez mleka. Pozwalają przyrządzić ulubiony napój bez konieczności zakupu dużego i drogiego ekspresu, wyposażonego w dyszę spieniającą. Niewątpliwą zaletą spieniaczy do mleka jest łatwość obsługi – wystarczy wlać mleko i nacisnąć guzik, aby uzyskać kremową piankę o jednolitej konsystencji. Warunek jest jeden – mleko powinno być schłodzone i zawierać minimum 2% tłuszczu.

Elektryczny spieniacz do mleka umożliwia zrobienie pianki w dwóch postaciach – na zimno i na gorąco. Dzięki temu jest niezastąpiony do przygotowywania następujących kaw:

– cappuccino, czyli espresso z mlekiem i sztywną pianką, którą można posypać czekoladą, kakao lub cynamonem,

– caffe latte, czyli kawa składającą się z 1/3 espresso i 2/3 mleka,

– caffe frappe, czyli kawa mrożona, którą dopełnia się zimnym spienionym mlekiem,

– caffe macchiato, czyli kawa warstwowa, powstająca w wyniku dolewania do espresso gorącego mleka.

Niektóre spieniacze do mleka umożliwiają także przygotowanie mlecznych koktajli bądź kakaowych napojów.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź