Mała czarna w innej odsłonie

kawa w filiżanceZwyczaj parzenia i podawania kawy w polskich domach jest tak popularny, jak angielska popołudniowa herbatka. Przy pachnącej filiżance świeżo zmielonej kawy zbierają się domownicy każdego pokolenia, aby spokojnie usiąść, porozmawiać i nabrać sił na resztę dnia. Warto jednak wprowadzić w tą tradycję nieco nowoczesności.

Wiele zależy od upodobań i przyzwyczajeń wyniesionych z domu. Jedni piją kawę w starannie dobranych filiżankach, które często przekazywane są z pokolenia na pokolenie, inni w szklankach z cienkiego lub grubego szkła. Są też tacy, którym nie przeszkadza papierowy kubek z plastikową nakładką kupionej gdzieś w drodze do pracy małej czarnej. Kawoszy łączy jedno- jakoś pitego napoju musi być wysoka, więc wybór jego źródła nie jest przypadkowy. Koneser zwróci uwagę na pochodzenie ziaren, gatunek a także to, czy jest to świeżo palona kawa. Istotny jest też sposób parzenia, na rynku istnieje kilka rodzajów ekspresów do kawy, zarówno tych profesjonalnych, jak i do użytku domowego. Możemy wybierać wśród zaparzaczy nisko lub wysokociśnieniowych oraz przelewowych.

W dzisiejszych czasach mamy możliwość wyboru nie tylko pomiędzy „rozpuszczalną” a „fusiastą”. Dochodzi do tego cała gama smaków i aromatów które oferują producenci. Sklep z kawą to miejsce, w którym spędzić możemy długie chwile wybierając najbardziej odpowiadający naszemu podniebieniu produkt.

Oprócz sposobu parzenia, podania i gatunku warto zwrócić uwagę na dodatki do naszej małej czarnej. Tradycyjnie jest to ciasteczko korzenne, ale równie dobrym uzupełnieniem są syropy czy przyprawy.

Opłaca się więc czasem poświecić chwilę na przeglądnięcie oferty sklepu z kawami i wybranie czegoś, co uprzyjemni nam codzienny rytuał.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź