W czym lepsza jest kawa ziarnista od rozpuszczalnej?

kawa ziarnista, świeżo palona - zdjęcie Bardzo często decydujemy się na kupno kawy rozpuszczalnej, z racji tego, że jest wygodniejsza do przygotowania. Wystarczy tylko zalać ją wodą, by uzyskać napój, który da nam energię na resztę dnia. Kawa ziarnista dla wielu jest trudna w obsłudze, z racji na powstające po zaparzeniu fusy. Okazuje się jednak, że kawa ziarnista nie tylko ma lepszy aromat od tej rozpuszczalnej, ale jest także zdrowsza.

Proces tworzenia kawy rozpuszczalnej

Nie da się zaprzeczyć faktowi, ze kawa rozpuszczalna, jest kawą, która przechodzi liczne procesy przetwarzania. Traci w tym na aromacie i nie tylko. Kawa rozpuszczalna to tak zwana kawa instant, którą jako pierwsza zaczęła produkować na dużą skalę firma Nescafe w 1938 roku. Do wyrobu kawy rozpuszczalnej, nie potrzebujemy nasion najwyżej jakości, często używane są takie, które mają defekty. Z racji tego, że później owe ziarna zostaną zmielone na miazgę i nie da się zauważyć ubytków.

Zalety kawy ziarnistej

Kawa ziarnista ma wyraźniejszy smak i aromat niż kawa rozpuszczalna. Kawa nie tylko pozwala nam się obudzić rano, ale taka dobrej jakości i pita w rozsądnych ilościach wpływa także na: opóźnienie procesu starzenia, podnosi poziom serotoniny oraz zwiększa perystaltykę jelit, dzięki czemu około 20-30 minut po wypiciu kawy, bez problemu skorzystamy z toalety.

Warto poświęcić trochę czasu i zamiast kawy rozpuszczalnej wybrać tę ziarnistą. Już po kilku filiżankach przekonamy się, że był to naprawdę dobry wybór- zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia.

Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Możesz zostawić komentarz lub wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Zostaw odpowiedź