Jak zrobić dobre espresso?
Mała czarna, podawana w mikroskopijnej filiżance to podstawa wielu kawowych napojów. Można ją pić samą lub na jej bazie przyrządzać pyszne latte albo cappuccino. Jednak to właśnie espresso jest kwintesencją tego napoju, jego najprawdziwszą istotą, kawowym meritum.
Mielenie
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego: wsypać kawę do młynka, wcisnąć guzik i gotowe. Tymczasem aby przygotować idealne espresso potrzebny jest dobry jakościowo młynek do kawy, który bardzo drobno zmieli ziarno, uwydatniając głębię smaku i całą paletę aromatów. Można w tym celu wykorzystać młynek ręczny, o ile posiada regulację stopnia zmielenia. Jednak może okazać się, że lepszy będzie jego elektryczny odpowiednik.
Parzenie
Aby zaparzyć espresso potrzebujemy ekspresu ciśnieniowego o mocy ponad dziewięciu barów. Zwykła kawiarka niestety nie wystarczy. Tylko tak wysokie ciśnienie gwarantuje, że ze zmielonej kawy dosłownie wyciśnie się to, co najlepsze: mocny aromat, piękną ciemną barwę i grubą, trwałą piankę.
Filiżanka
Powinna mieć 30 mililitrów pojemności i grube ścianki. Przed nalaniem napoju trzeba pamiętać, by dobrze ją ogrzać, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że kawa wystygnie, zanim zdążymy ją wypić.